Jag ger inte efter för maktutpressning.


Som skönhetsbloggare anser jag det vara en självklarhet att arbeta enligt de pressetiska reglerna. Ni kan läsa mer om vad de innebär i detalj här, men i kort så innebär det bland annat att du som läsare tydligt ska kunna se en skillnad på vad som är en annons och vad som är redaktionellt material, och att mina inlägg inte är till salu i utbyte mot vare sig pengar, produkter eller någon annan form av ersättning. Jag förhåller mig neutral till olika skönhetsföretag, och vad jag skriver om en produkt går inte på något sätt att påverka. Jag skriver vad jag tycker, oavsett om det handlar om produkter i form av arbetsmaterial eller om det är något jag har köpt själv, och jag väljer själv vilka produkter jag vill skriva om eller inte på min blogg, baserat på om det är en produkt jag finner av intresse för mig själv och er, mina läsare. Tyvärr finns det gott om bloggar där ute som går med på att skriva vad än företagen ber dom om i utbyte mot en ögonskugga eller några hundralappar på kontot. Vad de flesta inte inser är att i slutändan gynnar det inte dom själva, utan enbart skönhetsföretagen. Skönhetsföretagen har företagets bästa i åtanke, inte dig och dina läsare.

Jag tar emot pressutskick i form av text, bilder och produktprover. Jag lämnar inga garantier att skriva om produkten i fråga, vilket även står nämnt i min policy. Som bloggare är mina läsare min första prioritet, och jag har ingen som helst skyldighet emot företag eller PR-byråer att skriva om produktprover som har skickats till mig förutsättningslöst. Skulle ett företag kontakta mig med en förfrågan om att köpa ett inlägg skulle jag inte vilja ha något med företaget att göra över huvud taget då det strider både mot mina personliga värderingar och de svenska pressetiska reglerna.

Därför blir jag uppriktigt sagt förbannad och tar riktigt illa vid mig när skönhetsföretag aktivt jobbar genom att försöka maktutpressa bloggare att skriva om deras produkter, något jag fick uppleva för första gången under gårdagen och idag.

Att som företag förutsättningslöst skicka produktprover till en bloggare och sedan i efterhand kräva recensioner i utbyte genom att påstå att man som bloggare "gjort ett åtagande" genom att ta emot produktproverna känns helt absurt och är inte okej någonstans, oavsett hur stort eller litet företaget än är. Att sedan ta till en hotfull ton, plocka påståenden och anklagelser ur tomma luften och försöka utöva någon sorts maktutpressning genom att trycka ner, förolämpa och använda skrämseltekniker mot bloggare som inte tänker låta någon annan bestämma vad som ska skrivas om på sin blogg gör mig mörkrädd. Jag vägrar att ge efter för den här sortens mobbing och blir uppriktigt sagt ledsen över att det finns skönhetsföretag där man väljer att arbeta på det här enormt oproffesionella och hotfulla sättet.

Jag brukar vanligtvis inte skriva såna här inlägg men det här var verkligen så långt över gränsen att jag aldrig har sett till maken. Mina ord är inte till salu, och jag ser det som en självklarhet att stå upp för mina principer, min personliga integritet och ärligheten mot mina läsare. Jag ger inte efter för maktutpressning.

Viola, Killer Colours

Men gah, helt skadat! Kan ju erkänna att jag blev jävligt nyfiken på vilket specifikt företag jag ska ta avstånd från.. Galenskaper.

2010-11-22 @ 19:18:59
URL: http://killercolours.blogg.se/
Josephine/ Makeuponista

Helt otroligt! Du har fått till inlägget riktigt bra, och som Viola blir jag supernyfiken vilket företag det rör sig om..

2010-11-22 @ 19:25:26
URL: http://makeuponista.se
Jennfer

Hm... knasigt.

2010-11-22 @ 19:26:12
URL: http://wiippola.blogg.se/
Kicki Norman

Jag tycker du ska skicka en länk till kvinnan ifråga! Jag vet ju vem det gäller och jag är säker på att du inte är den enda som har råkat ut för hennes metoder.

2010-11-22 @ 19:28:24
URL: http://www.daisybeauty.com/web/kicki
Veronica

Helgalet! Från prmänniskan alltså. Jag begriper det inte alls. Bra skrivit och formulerat. Stå på dig! Kram

2010-11-22 @ 19:35:44
URL: http://venusvanity.blogspot.com/
Linda

Fy vad obehagligt, men heja dig som har integritet och är dina värderingar trogen, på det viset känner jag mig sig som läsare trygg i förvissningen att inga recensioner är resultatet av mutor. Man kan ju undra om företag som agerar på det här viset även förväntar sig att recensionerna, om man väljer att skriva om de produkter de har skickat, ska vara positiva, eller om de anser att all reklam är bra reklam?...

2010-11-22 @ 19:36:41
URL: http://lineofbeauty.blogg.se/
Alex

Riktigt jäkla bra skrivet! Och vi uppskattar dina ärliga recencioner :)

2010-11-22 @ 19:57:42
Rosella Eco Beauty

Fy f-n vad fult! Vad ska man göra om man får produkter i lådan utan att bett om dem? (jag uppfattar det som att det var så i det här fallet)Bemöda sig att skicka tillbaka dem? Nä, skamligt säger jag.Sen har man ju märkt att det inte gärna skickas ut fler prover om man ger dåliga betyg. Vad förväntar dom sig liksom? Att man ska vara glad som får testa och därför ge toppbetyg för att få fler prover?Tyvärr verkar det förekomma lite här och var eftersom jag tycker många bloggare ger väldigt positiva omdömen trots att det faktiskt är skitprodukter. Och det gynnar ju verkligen inte bloggaren ifråga när detta lyser igenom.Nä, bra att du står på dig!

2010-11-22 @ 20:01:05
URL: http://rosellabeauty.wordpress.com
Honi

Men gud så sjukt, jag har precis samma åsikter (give or take lite här och där) som du när det gäller pressetik verkar det som. Man skriver ju inte för att gynna företagen utan för att kunna tipsa, hjälpa och inspirera andra. Jag älskar att det alltid är klart om du använt produktprover eller något du köpt själv i dina recensioner, det uppskattas!

2010-11-22 @ 20:01:50
URL: http://honi.blogg.se/
Sylvie

If they insist that you have a commitment to them, having received a press sample from them, then just send them back their press sample.

2010-11-22 @ 20:04:16
Helena/LipGloss Bitch

Jag vet ju också vem det här rör sig om och är helt på din sida Sanna!

I mitt fall ville företaget ställa upp med en badbomb som en vinst att lotta ut i min kommande julkalender.

I utbyte skulle hon ha två blogginlägg och en facebookuppdatering med länkar. Det blev riktigt märkligt när de dessutom ville ha en lista med mailadresser till de av mina läsare som valde att delta då just deras badbomb lottades ut.

Jag tackade nej till "erbjudandet" och meddelade henne att hon var den enda av alla som glatt ställt upp som begärt något alls i utbyte. Men hon verkade ändå inte fatta vilket övertramp hon just gjort, sen fortsatte hon med att ge sig på Sanna. det finns folk till allt!

Ursäkta att jag tar upp en massa space här gumman, men fan vad less man blir!

Är du skönhetsbloggare och blir förbannad på det här så maila mig eller sanna för mer info, det finns en risk att just du har en annons för företaget ifråga rullandes på din sida.

2010-11-22 @ 20:08:37
URL: http://lipglossbitch.se
Karin

Mycket nyfiken på vilket företag det är! För satan så fult att kräva att du skriver om dem!

2010-11-22 @ 20:08:52
URL: http://vackerunderbar.se
anna

Jag tycker gott att du ska berätta vilket företag det gäller, såna där metoder ska de kunna stå får.

2010-11-22 @ 20:15:40
Purity

Viola: Ja visst är det sjukt? =/Josephine: Tack, vad kul att höra =)Jennifer: ja, minst sagt...Kicki Norman: Jag överväger det. Tack för peppen <3Veronica: Visst är det skevt? Tack, vad skönt att höra!Linda: Vad glad jag blir av att höra att du som läsare känner dig trygg i att jag är ärlig i mina omdömen.Alex: Tack, det värmer =)Rosella Eco Beauty: I det här fallet hade vi mailkontakt innan produktproverna skickades ut och hon kollade av om det fanns intresse att testa produkter och hon ville dessutom ha mina adressuppgifter, dock nämndes det inga som helst krav på någonting från hennes sida. Jag tycker som du, att det är tråkigt att vissa bloggare drar sig för att skriva ner en produkt för att de är rädda att bli bortplockade från en pressutskickslista. Jag skriver vad jag tycker, är det något som avskräcker företagen att skicka mig fler produktprover så ser jag det mer som deras förlust än min - dom ska vara glada att dom får möjlighet att bli omnämnda på min blogg, inte tvärt om!Honi: Skönt att höra att du har ungefär samma värderingar!Sylvie: I offered them to collect the press samples at my place or send me a stamped envelope so I could send the products back. (Sorry for not writing this post in English aswell btw, I just couldn't find the right words to translate the entry into!)Helena: Ta upp så mycket space du vill, the more the merrier ;) <3 Kraven hon ställde på dig är ju helt absurda. Att ställa upp med en produkt till en tävling på en blogg kostar så otroligt lite för ett företag i förhållande till hur mycket omnämnandet på bloggen är värt. Tack för peppen, ni tjejer är guld värda!Karin: Maila mig!anna: Jag beslutade mig för att inte hänga ut företaget i det här inlägget, men kan hinta om att annonsen för företaget i fråga som har legat och rullat i min vänsterspalt i nästan ett år är borttagen från och med idag. Maila mig gärna om det är något du undrar!

2010-11-22 @ 20:24:52
URL: http://purity.webblogg.se/
Emelie

Bra skrivet! Tycker det är tråkigt att det är företag som fortfarande resonerar som de här. Jag är helt på din linje om urvalet av vad man skriver om. Man skriver för sina läsares skull - inte för företagen!

2010-11-22 @ 20:26:33
URL: http://www.pssion.se
bella

Mycket intressant inlägg och beundransvärt att du står på dig! Bra gjort!

2010-11-22 @ 20:35:04
URL: http://bellamakeupartist.blogg.se/
Pinch

Sanna, you're cool. :)

2010-11-22 @ 20:39:51
URL: http://pinchypea.ch/
Mia

Strongt av dig!

2010-11-22 @ 20:49:43
URL: http://bokkei.blogg.se/
Purity

Emelie: Visst är det skrämmande! =/ Det är skönt att veta att vi kan hålla ihop och stötta varandra. Bloggnätverk ftw! =) <3bella: Tack, det värmer =)Pinch: Hugs and kisses <3

2010-11-22 @ 20:50:59
URL: http://purity.webblogg.se/
Purity

Mia: Tack för peppen!

2010-11-22 @ 20:51:44
URL: http://purity.webblogg.se/
ida

hej har du haft en fin dag? :)

2010-11-22 @ 20:52:20
URL: http://ipeterson.blogg.se/
makeupoholic

Välskrivet och tydligt, bra. Instämmer helt i det du skriver, och det känns mycket märkligt att skönhetsföretag förväntar sig att kunna behandla seriösa bloggar på det sättet!

2010-11-22 @ 20:52:48
URL: http://makeupoholic.wordpress.com
Åsa Östergren

Fy tusan, vad obehagligt. Speciellt eftersom hon säkert lyckas hota fram publicitet hos bloggare som inte orkar stå emot som du.

Jag har varit med om liknande på en av tidningarna jag jobbat på och tyvärr blev jag tvingad av ledningen till slut att ta med en viss produkt om jag ville behålla mitt jobb. (kompenserade senare genom att ge den dåligt betyg i ett test..). Precis som du vill jag alltid kunna stå för mina ord och valet av de produkter jag tipsar om!

Viola, Killer Colours

Sv: Viva la Diva-skuggan är så himla mystisk och innehåller lite diverse faktiskt, men som du säger finns det en del guldskimmer däri. Det coolaste tycker jag nästan är det röda som bryter igenom lite nu och då! Det värmer upp den på ett så konstigt sätt. Love it! http://killercolours.blogg.se/images/2010/img_5522_117511299.jpg

2010-11-22 @ 21:21:54
URL: http://killercolours.blogg.se/
Leyla

Hej! Är ny läsare av din blogg! Helt underbart! fortsätt med det du gör! Inspererande!2010-11-22 @ 21:39:45
Malin

Jag tycker ni som får utstå detta ska skriva ut på bloggen vilket företag/person det handlar om!

2010-11-22 @ 21:53:25
URL: http://www.infektia.net
Emilie

Jag tycker verkligen det är skittråkigt att du råkat ut för det här. Jag förstår inte riktigt hur vissa människor är funtade... Jag tycker det är hemskt att företag tror att de kan komma med absurda, idiotiska ja jag vet inte riktigt vad jag ska kalla det.Jag är glad över att det finns så fina beautymänniskor här som stöttar och hjälper till om det går till på det här sättet <3

2010-11-22 @ 22:02:49
URL: http://vintertroll.blogg.se/
Rosella Eco Beauty

Aha, I see. Men i vilket fall som helst var det ju företaget som tog kontakt med dig och ville att du skulle testa. Då borde företaget också bemödat sig med att läsa din policy innan dom förväntar sig något i utbyte...Grr..Ibland hjälper det inte ens att vara övertydlig.Antar att det inte rör sig om något företag som säljer ekologisk och naturlig kosmetika? I så fall blir jag extra nyfiken på vilka jag ska passa mig för.

2010-11-22 @ 22:03:28
URL: http://rosellabeauty.wordpress.com
sublim

Tror jag vet vilket företag det är och jag kan bara hålla med om att det känns grymt oseriöst och illa skött.

You go girl!

2010-11-22 @ 22:16:23
URL: http://www.sublimt.se
Anonym

Heja Sanna, bra att du säger ifrån!

2010-11-22 @ 22:22:04
URL: http://frokenrosa.wordpress.com
Teresia

Usch! Sånt är verkligen inte okej! Bra att du står på dig och skriver detta!

2010-11-22 @ 22:22:55
URL: http://justmylack.blogg.se/
Paula

Usch vad trist! Det står ju till och med klart och tydligt i din policy och jag tror säkert att det finns en och en annan som har skrivit om produkterna bara för att dom inte vågar stå emot. ALL HEDER till dig som inte gör det. Dessutom är det starkt av dig att inte namnge företaget, även fast jag och alla andra såklart blir nyfikna.. Men återigen, all heder till dig som står emot och dessutom visar starkt och tydligt i bloggen att det inte är okej!

2010-11-22 @ 22:24:49
URL: http://timetoloseweight.blogg.se/
Katta Kvack

Bra skrivet. Det hon gör är fullkomligt oacceptabelt.

2010-11-22 @ 22:25:22
URL: http://kattakvack.se
El

Hear hear!

2010-11-22 @ 22:36:44
URL: http://www.elmikas.blogspot.com
Efwa

Wtf!!! Riktigt obehagligt!

2010-11-22 @ 22:52:31
Lina

Väldigt bra skrivet! Stå på dig, helt absurt av företag att hålla på så där.

2010-11-23 @ 00:06:42
URL: http://www.makeitfab.blogspot.com
Jill

I love you, och dina värderingar <3

Namn på företaget vore på sin plats imo. Gör man bort sig så fatalt och uppenbarligen fler gånger på rad, har man inte längre rätt till någon form av huggligt beteende tillbaka.Keep it up, favoritbloggare <3

2010-11-23 @ 01:42:05
Unn (Syndroma)

Usch, fy och blä! Ett otroligt oroväckande beteende från företagets sida, dessutom oerhört oproffsigt. Om man är säker på att produkterna man säljer är good stuff, så är en så'n otrevlig attityd ganska absurd. Det känns väldigt tråkigt att du och flera andra skall behöva skriva inlägg som det här men det är bra att du (och andra, ofc) står på er och verkligen visar hur ni ser på saken och visar var ni står. Keep up the good job och ge andra likasinnade företag en kraftig verbal käftsmäll!

2010-11-23 @ 06:24:53
URL: http://syndromas.blogg.se/
Lisa

Bra skrivet!

2010-11-23 @ 07:22:14
URL: http://lisacatlin.blogg.se/
Sofie

BRA! Heja integriteten!

2010-11-23 @ 07:32:01
URL: http://ugglefot.blogspot.com
badbomben

Nämen. ÅH hur urbotadumt av företaget. Bra Sannanator!

2010-11-23 @ 07:39:08
Annakuren

Stå på dig!!

2010-11-23 @ 10:51:27
URL: http://annakuren.se
Hannah

Bra rutet! Det finns en anledning till att din blogg är en av de få skönhetsbloggarna jag följer och det är för att du är så satans grym! Du står på dig, du har fina bilder, du har bra smak. Kommer följa dig lääänge :) Keep it up :D

2010-11-23 @ 12:22:44
URL: http://hannahsofia.se
Finalina

Du har mitt fulla stöd och det är skönt att läsa om någon med integritet som vågar säga i från. Stå på dig!

2010-11-23 @ 12:31:45
Alexandra

Bra inlägg!

2010-11-23 @ 12:33:32
Emma

Starkt jobbat! Stå på dig.

(och tack för en suverän blogg)

2010-11-23 @ 13:02:35
bella

fy vad obehagligt! blir också lite rädd för vad det är för företag, såna vill man ju inte ha med att göra.

2010-11-23 @ 13:23:48
URL: http://bellaplutt.blogspot.com
Sandra

Shit vad tråkigt! Det är bra att du skriver om det..förhoppningsvis så läser skönhetsföretag om det, så de vet att de ska hålla sig på mattan;)..tror det behövs komma upp då och då. Hoppas du skickar denna länk till företaget så de kan läsa kommentarerna oxå:)

2010-11-23 @ 14:33:16
URL: http://goddessess.blogspot.com
June

Häng ut dem! Du kan inte skriva ett sånt där inlägg utan att säga vilka det handlar om, man blir ju helt prilligt nyfiken här! Tala om för oss vilka det är så vi kan bojkotta tillsammans! Yay!

2010-11-23 @ 16:47:48
URL: http://junesabstracts.blogg.se/
Purity

makeupoholic: Jag tycker detsamma. Tack för peppen!Åsa Östergren: Men fy så trist att höra! =/Viola: oooh, måste kolla upp den, ser helt fantastisk ut! Är den permanent i sortimentet?Leyla: Tack, vad kul att du har hittat hit!Malin: Jag har valt att inte skriva ut företagets namn av diverse olika anledningar. Är det något du undrar så får du jättegärna maila mig!Emilie: Ja, jag blev riktigt chockad av det här bemötandet, har aldrig varit med om något liknande... Känns väldigt skönt att vi är så många som stöttar varandra och har samma värderingar, heja beautycommunityt! <3Rosella Eco Beauty: Det är inget eko-företag, vill du veta mer detaljer är du väldigt välkommen att maila mig =)sublim: Tack för stödet <3Fröken rosa: Tack söto!Teresia: Tack så mycket för ditt stöd =)Paula: Tack för dina fina ord, det betyder mycket för mig =)Katta Kvack: Tack för peppen <3El: =DEfwa: Eller hur! =/Lina: Tack för ditt stöd!Jill: Jag har valt att inte publicera namnet på företaget i det här inlägget av diverse olika anledningar, även om det är frestande ;) Jag är övertygad att the power of word of mouth är tillräcklig för att folk ska få reda vilka företag man bör akta sig för. Tack sötnos <3Unn: Ja man kan ju tycka det =/ Tack för ditt stöd!Lisa: Tack!Sofie: Tack, det värmer!badbomben: Tack för ditt stöd!Annakuren: Tack för peppen!Hannah: Men åh, tack så mycket för dina fina ord!Finalina: Tack för stödet och de fina orden!Alexandra: Tack!Emma: Tack för stödet!bella: Ja visst är det olustigt! =/Sandra: Det är min förhoppning också. Och att andra bloggare ska läsa och våga stå upp för sig själva om något sådant här händer dom.June: Jag har valt att inte publicera företagets namn av flera olika skäl, är det några detaljer du undrar över får du väldigt gärna maila mig =)

2010-11-23 @ 19:12:46
URL: http://purity.webblogg.se/
Julia C

Detta är helt fucking sjukt! Jag hoppas att jag som skönhetsbloggare aldrig ska behöva vara med om detta! Du borde säga vilka företag det var så lovar jag att jag aldrig ska handla från dom igen!www.makeupisart.blogg.se

2010-11-23 @ 19:51:59
URL: http://makeupisart.blogg.se/
Sylvie

No problem about it not being in English =P Anyway, if I were you, I wouldn't hesitate posting my negative opinions on their products now, just so we know what kind of people they really are. They have no legal weight against you because they sent you samples (and let you walk away with it) willingly, and you are entitled to your opinions and to publish them. Unless you slander them and say that they put chopped up bunnies in their products, they can't do anything. If they should be so stupid to threaten you and leave paper trails of that, you should also publish those to shame them (there's no law broken if you publish and share with other people what someone wrote to you). But then I'm an aggressive person. I'm honestly quite surprised that there are still people so stupid who think that they can threaten someone and get away with it in this day and age. Virtually every communication we make is somehow recorded now. No words just dissipate into thin air anymore.

2010-11-23 @ 22:18:03
Martine

You go girl! Skitbra att du står upp för dig själv och inte låter dem trampa ner dig. Jag tror att det är lätt gå med på det skönhetsföretagen vill att man ska skriva för att man är konfrontationsrädd och tyvärr är det många som ger efter, därför är du så sjukt bra som står på dig :)

2010-11-24 @ 10:24:49
Purity

Julia C: Maila mig gärna om du är nyfiken på detaljer!Sylvie: Yeah, the problem is that it's a retailing company and not a brand, so the products are sold by more companies than them. I totally agree, you have to be very careful nowadays of what you say on the internet because once on the internet, always on the internet! Thank you for your support, it means a lot to me =)Martine: Tack för ditt stöd!

2010-11-24 @ 16:30:25
URL: http://purity.webblogg.se/
Bell

Usch, vad skrämmande men starkt gjort att ta upp det på bloggen.Anledningen till att jag som läsare valt att följa skönhetsbloggar som din, Lipgloss bitch, Pssion, Sublimt m.fl är just för bra tips med ärliga omdömen som man kan lita på.

2010-11-24 @ 17:11:28
Sussie

Stå på dig! Jag har alltid gillat din blogg just för att den känns så äkta och ärlig. Bra gjort! Detta gynnar bara din blogg ännu mer, i stället för att gynna företagen.

2010-11-24 @ 20:44:20
Sara

Hurra för integriteten! Och för att du vågar stå på dej! Jag är på din sida.

2010-11-24 @ 22:42:53
Hanna

Hel otroligt! Hur lågt kan man sjunka?

Jag är mäkta imponerad av dej. Både din skicklighet och din intrigitet.

Läser alltid din blogg. Litar till 100% på dina inlägg.

Man blir allt lite sugen på att veta vilket företag man ska bojkotta.

Men keeep upp the good work.

Stor kram

2010-11-25 @ 07:38:10
Linnéa

Heja dig!

2010-11-25 @ 11:21:22
Carolina

Jag tycker det är skamligt av företagare att bete sig på ett sådant sätt som du just beskrivit. Ger dig en dunk i ryggen för att du har mod att stå emot och stå upp för dina värderingar och dina ord! Jag är en trogen purity-läsare och det är jag för DINA åsikter och ingen annans! Strongt av dig, kram!

2010-11-27 @ 18:00:37
Beatrice

Som egen företagare inom den ekologiska delen av industin, blir jag så ledsen när jag läser sådant här.

Om vi vill skicka produktprover, kan vi inte förvänta oss något tillbaka. Om bloggaren vill göra en recension eller inte, är upp till den.Tack Sanna för att du har ryggrad och tar upp ett problem som jag inte tror att många är medvetna om.

2010-11-29 @ 16:16:37
Rocketqueen

Ha! Vet nog vilka det rör sig om. Inte poppis hos mig heller kan jag säga!Bra skrivet.

2010-12-03 @ 13:17:03

Lämna en kommentar:

Jag svarar alltid på kommentarer i samma inlägg för att konversationen ska vara lätt att följa. Kommentarer som innehåller spam eller reklam publiceras ej.

Namn:
Kom ihåg mig
E-mail: (publiceras ej)

URL/Hemsida:

Kommentar:

Trackback
Blog Widget by LinkWithin

    Purity är en skönhetsblogg som har funnits på nätet sedan hösten 2008. Jag som driver bloggen heter Sanna, är 23 år och bor i Stockholm. Läs mer här!

bloglovin

RSS 2.0
Purity är en blogg som drivs i privat ägo. Omdöme och betyg av produkter som förekommer på denna blogg är mina egna åsikter och går ej att påverka. Läs mer om min policy här.

Purity is a privately owned beauty blog. The opinion and rating of products that occurs on this blog are my own views and cannot be affected. Read more about my policies here.© 2008-2011 purity.webblogg.se About Purity | Contact | Policy