Att köpa prover av MAC-pigment


Vad är MAC-pigment?

MACs pigment är en oerhört mångsidig och dryg produkt som kommer i alla färger du kan tänka dig, i princip. För er som är obekanta med produkten; MAC-pigment är ett färgat puder som kan användas på hela kroppen (i de allra flesta fall, en del pigment är inte eye-safe och en del är inte lip-safe), allra oftast används det dock som en lösögonskugga. De flesta pigment fäster allra bäst på någon sorts ögonskuggsbas, t.ex. UDPP eller en krämögonskugga. För att få pigmenten mer intensiva kan man testa att applicera pigmentet med en fuktad pensel. Man kan även blanda pigment med nagellack, läppglans, hudlotion, ja vad som helst i princip!


Vad är ett pigmentprov?

Pigmentburkarna du kan köpa från MAC är stora, ungefär samma storlek som en filmburk fast inte lika hög. Eftersom produkten är så dryg så kommer du med största sannolikhet inte använda upp en hel burk med pigment om du enbart använder den för privat bruk som ögonskugga. Lösningen? Att köpa pigmentprover för en billig peng! Pigmentprover innehåller oftast 1/4 eller 1/2 tsk pigment. Låter det lite? Det ser förvånande nog mycket mer ut när det ligger i burken (man får allra oftast pigmentproverna i 5-grams eller 3-gramsburkar), och ett prov på 1/4 tsk räcker till minst 20-30 appliceringar eftersom produkten är så dryg. Med pigmentprover kan du dessutom köpa på dig runt 15 prover på olika färger, till samma pris som en hel burk i samma färg från MAC. Ett relativt billigt sätt att bygga en samling med många olika färger, med andra ord.
Pigmentprov på 1/4 tsk i färgen silver fog


Var kan jag köpa pigmentprover, och hur vet jag att de är äkta?

Pigmentprover kan man desvärre inte köpa direkt från MAC, utan man måste vända sig till privata återförsäljare som säljer prover ur sina privata samlingar med hela burkar. MAC är tyvärr ett märke som är väldigt utsatt för piratkopiering, så därför gäller det att vara lite försiktig när man köper MAC från en privat återförsäljare. Köper man hela burkar kan man oftast se skillnad på en fejkburk och en äkta burk om man tittar noga, men köper man pigmentprover är den enda 100% säkra metoden att se om det är äkta eller ej att jämföra pigmentet på huden med ett pigment i samma färg som man vet är äkta. Därför gäller det att köpa från pålitliga återförsäljare, som man är säker på har den äkta varan. Hur vet man då detta? Följande punkter kan vara bra att kolla upp innan du handlar:
 • Har du tänkt handla fulla burkar på ebay; kolla upp att säljaren har mycket och bra feedback. Är säljaren från asien är det tyvärr ofta fejk, eftersom det är där de flesta fejkpigmenten produceras. Är pigmenten för billiga är det med största sannolikhet också fejk, eftersom det inte går att köpa MAC till wholesalepriser.
 • Kolla upp om pigmentet du ska köpa finns i det permanenta sortimentet, eller om det är ett sällsynt pigment som var LE för många år sedan eller har slutat tillverkats. En komplett lista på alla pigment samt om de tillhör det permanenta sortimentet, pro-sortimentet eller om de är LE eller DC (=discontinued) finns här. Är pigmentet LE/DC'd och sällsynt och kostar lika mycket som säljarens pigment ur det permanenta sortimentet? Se upp! Sällsynta, äkta pigment kostar nästan alltid mer än äkta pigment ur det permanenta sortimentet, just för att de är svårare att få tag på.
 • Googla på säljaren och se om du kan hitta negativa eller positiva recensioner. Negativa recensioner kommer oftast alltid upp förr eller senare om säljaren i fråga säljer fejkpigment.
 • Tar säljaren väldigt låga priser för sina pigmentprover (dvs under ca $1.50 = ca 10 svenska kr) är det stor risk för att pigmenten inte är äkta. Säljarna vill få tillbaka minst den summa de har betalt för sin originalburk + den summa de har betalt för tomma provburkar.
 • Har säljaren haft slut på ett sällsynt pigment och plötsligt får in det i lager igen, speciellt i samband med suspekt låga priser, är pigmentet med största sannolikhet inte äkta.
 • Be säljaren om bilder på originalburkarna (ur olika vinklar + närbilder) och kvitton på pigmentburkar köpta direkt hos MAC. Här finns en guide till hur du ser skillnad på äkta burkar och fejkburkar!
 • När du har fått hem dina prover, jämför med bilder på nätet! Här finns en jättebra swatchtråd med i princip alla MAC-pigment som existerar. Har du möjlighet; ta dig till en MAC-disk och jämför med ett äkta pigment i samma färg om du är osäker, eller jämför med en vän som du vet har ett äkta pigment.


Varför ska man inte använda fejk-pigment?

Färgen kanske ser fin ut i burken och på huden, och de sitter bra på ögonlocket, men du har ingen som helst aning om vad dessa pigment innehåller! För att få ner produktionskostnaden slänger piratkopierarna ner all möjlig skit i sina pigment, bland annat talk och konstiga kemikalier, för att få fejkpigmenten att likna den äkta varan så mycket som möjligt utan att betala priset för råvarorna.


Pålitliga återförsäljare av pigmentprover
 • Cheryl's shiny eyes (US) - säljer prover på 1/2 tsk istället för den vanliga 1/4 tsk. Har många färger att välja på, varav många är LE eller DC. Du kan köpa proverna var för sig, eller i set om 3, 8, 10, 15 eller 20 prover. Skickar alltid med ett extra gratisprov om du beställer minst 8 prover!
 • Halocaustic (UK) - har många sällsynta pigment, jättetrevlig tjej att ha och göra med!
 • MAC_Mocha @ Specktra.net (US) - Har många olika färger, säljer dessutom andra LE-produkter från tidigare kollektioner. Skaffar gärna ett pigment åt dig om det inte finns med på hennes lista.
 • Nakobear @ Specktra.net (US) - Supetrevlig säljare, har många pigment, säljer de ur det permanenta sortimentet för en billig peng.
 • Krasevayadancer @ Specktra.net (US) - Har inte så stort utbud av pigment, säljer dock både hela burkar och prover av de färger hon har.
 • xxManBeaterxx @ Specktra.net (US) - Har många LE-pigment. Står inte med på hennes lista att hon skickar till Sverige, men jag har handlat av henne utan några problem.
 • Ninjakotte @ bilddagboken.se (SE) - Svensk återförsäljare som köper in hela/halva burkar från pålitliga återförsäljare eller direkt från MAC, som hon sedan säljer prover av. (gästlösenord: kotte)
OBS! För att kunna se säljesinläggen på Specktra.net behöver du ha varit medlem i minst 5 dygn och postat minst 20 inlägg!


Varning för följande återförsäljare av pigmentprover
 • The body needs - Säljer både äkta och fejkprover, tar lika mycket betalt för sällsynta pigment som för de ur det permanenta sortimentet. Se upp med att handla sällsynta pigment härifrån, det är stor risk att de är fejk!
Anonym

söt du är som lägger till mig i listan ^^

(man måste dock ha lösenord för att se bilderna, kan du lägga till det? "kotte")

2008-09-30 @ 23:23:28
Purity

Kotte: klart jag lägger till dig, du är den enda i Sverige som säljer pigmentprover vad jag vet + att du är supersnabb med leverans + allmänt bäst =) lägger till att det krävs gästlösen!

2008-10-01 @ 10:44:16
inthemake

Ahh kanonbra guide!!

2008-10-01 @ 11:31:25
URL: http://inthemake.blogg.se/
Jeanette (redvelvet)

Jag måste bara få rätta dej! Du skriver 1/4 tsk, men det är egentligen 1/4 tsp = 1/4 table spoon = 1/4 matsked!2008-10-01 @ 17:57:51
Purity

Jeanette: tsp = teaspoon på engelska, tbs = table spoon på engelska: http://en.wikipedia.org/wiki/Tablespoon Så proverna innehåller 1/4 tsk. 1/4 matsked skulle fylla hela burken, eftersom en matsked = 3 teskedar... Så jag står fast vid att proverna är på 1/4 tsk ;)

2008-10-01 @ 18:03:29
Jeanette (redvelvet)

Aaaah, my bad ;)

2008-10-01 @ 19:20:09
Linda

Om man inte är medlem på Specktra, har du några tips på hur man ser om en pigmentburk är fejk?

2009-06-06 @ 03:42:52
URL: http://paivys.blogg.se/
Purity

Linda: Kan man inte se guiden om man inte är medlem? Den delen av forumet ska gå att komma åt oavsett har jag för mig =/ är jättesvårt att förklara om man inte har bilder att visa, men ser bottnen på burken ut att vara väldigt tjock, om texten på burken ser ut att vara väldigt ojämn och om locket är väldigt blankt brukar det vara solklara tecken på att det är ett fekjpigment. Själva kartongen på fejkpigment brukar vara av lägre kvalitet än MACs, så ser kartongen skadad och repig ut är det stor chans att det är fejk.

2009-06-06 @ 17:29:10
URL: http://purity.webblogg.se/
Linda

Jag kan iaf inte se guiden. Jag kan komma in på andra chat-länkar, men just den kan jag inte se.. Försökt flera gånger.. Men nu har jag lite att gå på iaf =) Jag brukar gå in på MAC's hemsida och kika om jag är osäker, men det är ju ofta detaljer det handlar om, för ett otränat öga... =)

2009-06-07 @ 02:47:35
URL: http://paivys.blogg.se/
Linda

Tänkte bara säga att jag tittade runt på youtube lite och hittade några bra videos hur man skiljer äkta från fejk, om du kanske ville tipsa vidare =)http://www.youtube.com/watch?v=XX02pIHsnOYhttp://www.youtube.com/watch?v=U-NU5u4y0j8&feature=related

2009-06-07 @ 04:34:21
URL: http://paivys.blogg.se/
Lina

Hmm fick en full Mac-pigment i present (+ lite annat) av en vän från Usa i färgen rose. :S:S:S vet inte hur man använder sådana pigment.. X'D

2009-08-12 @ 09:38:18
Purity

Linda: Tack för länkarna!Lina: Pigmenten kan du använda precis som pressade ögonskuggor, det är däremot viktigt att ha en bra bas. Rose är superfint ensamt på ögonlocket, det piggar upp samtidigt som det är diskret!

2009-08-12 @ 17:03:33
URL: http://purity.webblogg.se/

Lämna en kommentar:

Jag svarar alltid på kommentarer i samma inlägg för att konversationen ska vara lätt att följa. Kommentarer som innehåller spam eller reklam publiceras ej.

Namn:
Kom ihåg mig
E-mail: (publiceras ej)

URL/Hemsida:

Kommentar:

Trackback
Blog Widget by LinkWithin

  Purity är en skönhetsblogg som har funnits på nätet sedan hösten 2008. Jag som driver bloggen heter Sanna, är 23 år och bor i Stockholm. Läs mer här!

bloglovin

RSS 2.0
Purity är en blogg som drivs i privat ägo. Omdöme och betyg av produkter som förekommer på denna blogg är mina egna åsikter och går ej att påverka. Läs mer om min policy här.

Purity is a privately owned beauty blog. The opinion and rating of products that occurs on this blog are my own views and cannot be affected. Read more about my policies here.© 2008-2011 purity.webblogg.se About Purity | Contact | Policy