Vi är inte till salu! (uppdaterat)


Jag vill börja med att tacka er läsare för all feedback ni har lämnat på mitt inlägg om företag som försöker utpressa bloggare att skriva om deras produkter jag publicerade för en vecka sedan. Det känns otroligt bra att höra att ni känner tillit till att mina omdömen är mina egna och kan inte påverkas.

Debatten om köpare, och säljare, av sålda inlägg inom bloggvärlden har spunnit vidare en hel del den senaste veckan. Tyvärr är det alltför stor andel av de svenska bloggarna som låter sig köpas för pengar, produkter eller publicitet. Därför vill jag, tillsammans med ett gäng andra bloggare, visa vart vi står med nedanstående text. Våra ord är inte till salu, och vi vägrar låta oss köpas eller påverkas av företagen.

Du kanske inte vet om det, men läser du bloggar är du troligen lurad. Allt fler bloggare tar nämligen betalt för att nämna produkter i sina bloggar och du kan därför inte längre lita på de personliga rekommendationer som en gång i tiden gjorde bloggarna så populära. ”Bloggare” har blivit synonymt med reklampelare, någon som gör vad som helst för fester med gratis vin, gåvor från stora företag eller reda pengar.

Bloggar är ett faktum. Upp emot 2,3 miljoner svenskar läser en eller flera bloggar varje dag, beroende på vilken undersökning du väljer att utgå från. De flesta är kvinnor, och bloggläsandet är störst i de yngre åldergrupperna. Idag har var tredje 20-årig kvinna en egen blogg. Den som försöker kalla bloggar för en fluga har legat under en sten de senaste fem åren. Idag är bloggarna en maktfaktor att räkna med.

Vi som bloggar känner till detta. Och vi väljer att hantera vår makt på två olika sätt. En skrämmande utbredd grupp, däribland de absolut största bloggarna i Sverige, säljer inte bara annonser på sina bloggar, de säljer också själva blogginläggen. Mot en mer eller mindre rundlig summa pengar, beroende på bloggens storlek och inriktning, kan företag få sina produkter omskrivna och också uppvisade på bild. Prislappen ligger på tusentals
kronor. De största bloggarna kan tjäna mer än hundratusen kronor på en månad på att sälja annonser och blogginlägg i kombination. Det är enorma summor pengar i omlopp i en affärsverksamhet som går ut på att företag och bloggare går plus på läsarens bekostnad. Att detta strider mot marknadsföringslagen är inget som hindrar, mer än att det hindrar storbloggarna från att öppet tala om exakt hur pengarna tjänas.

Sedan finns det en mindre grupp vars ord och åsikter inte är till salu. Vi följer de pressetiska reglerna, eller marknadsföringslagen, eller både och. Det innebär bland annat att vi tydligt visar vad som är annons och vad som är vår egen text. Även om det går att köpa en annons, kan företag inte betala för att vi ska blogga om dem. Vi vill vara trovärdiga inför våra läsare och vi tycker integritet är viktigt. Vi tror att vårt sätt att förhålla oss till annonsörer, redaktionell reklam och gällande lagar är viktigare och mer långsiktigt hållbart än att sälja sin integritet och ytterst lura sina läsare.

Tyvärr arbetar vi i motvind. Ofta får vi försvara oss mot felaktiga anklagelser om att vi också är till salu, bara för att andra är det. Vi berättar så klart hur vår publiceringspolicy ser ut, men blir inte trodda. Bloggkollegor med mer förhandlingsbar moral än vår, skjuter både sig själva och oss i foten. Tack vare blogglögnarnas rikoschetter blir vi alla enbenta.

Därför kommer vi nu att tydligt skriva ut på våra bloggar att vi följer Pressens samarbetsnämnds Spelregler för press, radio och tv. Vi vill höja oss över alla pressetiska tvivel. Vi vill att våra läsare ska förstå var vi står. Eftersom lag och ordning inte räcker till för den här nya gruppen unga affärskvinnor, som säljer annonser förklädda till redaktionellt material, får vi försöka göra något för att skilja oss från våra mindrenogräknade bloggkollegor.

Varje resa börjar med ett första steg. Det här är förhoppningsvis ett första steg mot en upprensning av bloggträsket. För även om våra mindre nogräknade kollegor säljer sig till högstbjudande, är vissa av oss inte till salu.
alltforforaldrar.se/farmorsbloggen/

beautybytanci.se
daisybeauty.com/web/asa
daisybeauty.com/web/frida
daisybeauty.com/web/kicki
daisybeauty.com/web/zaida
finslipad.blogspot.com
makeuponista.se
onekligen.blogspot.com
beleza.blogg.se
elmikas.blogspot.com
frokenrosa.wordpress.com
gazet.se/Bloggar/?Skribent=elin
godoc.nu
honi.blogg.se
leninea.wordpress.com
lillagumman.se
makeitfab.blogspot.com
purity.webblogg.se
saintbellabeauty.blogspot.com
totalbeauty.se
underbaraclara.nu
vackerunderbar.se
www.alexmo.se
goddessess.blogspot.com
mybeautyspots.blogspot.com
skimmerskuggan.blogspot.com
venusvanity.blogspot.com
Observera att det finns många andra bloggar som inte heller är köpta utöver vi som har skrivit under och publicerat ovanstående inlägg på våra bloggar, men som inte har haft möjlighet eller valt att inte delta i debatten av olika orsaker.

Uppdatering: Då vissa personer har känt sig påhoppade av texten och har tolkat den som att vi som har skrivit under här ovan utpekar oss som de enda ärliga bloggarna och anklagar alla andra bloggar för att vara köpta kände jag att det var på sin plats med en liten uppdatering och förtydligande.

Vi som har skrivit under har medverkat i debatten tidigare, men långt ifrån alla som har velat har haft den möjligheten då det är väldigt svårt att nå ut till alla bloggare som man tror skulle kunna vara intresserade av diskussionen. Fler och fler bloggare har sedan inlägget publicerats deltagit i debatten som ni ser på den utökade länklistan, och det finns även de som har åsikten att köpta bloggar inte är okej, men med andra infallsvinklar. Lipgloss Bitch har skrivit ett oerhört klokt intressant inlägg där hon belyser problemet med företagen som köper inlägg, och Makeupoholic reflekterar över hur utbrett problemet med köpta bloggar egentligen är. Oerhört intressant läsning, både i själva inläggen och diskussionen i kommentarsfälten, läs gärna deras inlägg!

SaintBella har även lagt till några tankar kring inlägget som jag känner uttrycker även mina reflektioner väldigt bra, rekommenderar att ni kikar in och läser hennes uppdatering.

Sexy Sadie

Glad for at du sier i fra. Klem.

2010-11-29 @ 18:02:32
URL: http://www.sexysadie.norblogg.net
Alice

Håller med!

Bloggare ska inte kunna köpas!

STÅ PÅ DIG!

2010-11-29 @ 19:46:10
URL: http://bunnymakeup.blogg.se/
Sylwia

Jag känner lika! Jag är så trött på bloggare som låter sig köpas och som numera bara innehåller reklam.Kan jag också få skriva under och göra ett inlägg om det här?

2010-11-29 @ 20:35:26
URL: http://makeupbysylle.blogg.se/
Jannika mamma till Jillian

You go girl! Som tur är är man itne så populär så man får sånna erbjudanden;) jag är liten och betydelselös;) och säger precis som jag tycker!!:D

2010-11-29 @ 20:47:47
URL: http://jannikassmulor.blogg.se/
Teresia

Riktigt bra att ni säger ifrån! förhoppningsvis följer många andra efter ert exempel

2010-11-29 @ 22:14:35
URL: http://justmylack.blogg.se/
Ifrith

Jätteskönt! Bra! Äntligen! Heja!

2010-11-29 @ 22:26:01
Anna

Jag är glad att ni gör detta och jag vill du skall veta att jag har alltid litat på dina omdömen... jag vet att det du säger är äkta och jag vet du inte säger det för att få pengar..Stå på er

Ni är värda allt gottKram

2010-11-30 @ 00:36:36
URL: http://shortylegsbeauty.wordpress.com
Gabriella

Gud vad skönt att se att du sätter ner foten ordentligt. Bra gjort att ni slog er samman, ni som står på er. Underbart!

2010-11-30 @ 11:47:15
Purity

Sexy Sadie: <3Alice: Tack =)Sylwia: Samma här. Och är trött på företag som köper inlägg också. Om du känner till och följer pressetiska reglerna så får du gärna skriva under du med!Jannika mamma till Jillian: Det glädjer mig att höra att du står för vad du tycker! =)Teresia: Det hoppas jag med!Ifrith: =DAnna: Tack för dom fina orden =)Gabriella: Tack för peppen!

2010-11-30 @ 17:07:26
URL: http://purity.webblogg.se/
Sylwia

Hur skriver man under då? :P

2010-12-01 @ 21:18:57
URL: http://makeupbysylle.blogg.se/
Purity

Sylwia: maila Kicki på info (at) daisybeauty (dot) com!

2010-12-01 @ 21:28:40
URL: http://purity.webblogg.se/

Lämna en kommentar:

Jag svarar alltid på kommentarer i samma inlägg för att konversationen ska vara lätt att följa. Kommentarer som innehåller spam eller reklam publiceras ej.

Namn:
Kom ihåg mig
E-mail: (publiceras ej)

URL/Hemsida:

Kommentar:

Trackback
Blog Widget by LinkWithin

    Purity är en skönhetsblogg som har funnits på nätet sedan hösten 2008. Jag som driver bloggen heter Sanna, är 23 år och bor i Stockholm. Läs mer här!

bloglovin

RSS 2.0
Purity är en blogg som drivs i privat ägo. Omdöme och betyg av produkter som förekommer på denna blogg är mina egna åsikter och går ej att påverka. Läs mer om min policy här.

Purity is a privately owned beauty blog. The opinion and rating of products that occurs on this blog are my own views and cannot be affected. Read more about my policies here.© 2008-2011 purity.webblogg.se About Purity | Contact | Policy